Emma har ett helt lag att kämpa emot ”Deras taktiska spel gör det svårt”

Emma Johansson är på hemmaplan för att vinna i Vårgårda – inget snack om det.

Men världens näst bästa (?) cykeldam har inte bara några individuella stjärnor att slåss med – utan i praktiken ett helt team.

– Ingen i Rabobank-laget får gå iväg tillsammans med mig utom Marianne Vos. Deras taktiska spel gör det väldigt svårt. Men det är inte mycket att göra åt, säger den svenska cykelstjärnan inför helgens världscuptävlingar.

Marianne Vos är världens just nu bästa cyklist på damsidan. Den regerande världs- och olympiamästarinnan har dessutom ett antal teamkamrater med kapacitet att vinna världscuptävlingar. De senaste tävlingarna har dominerats totalt av det nederländska laget.

– De har ett fantastiskt team. Och Marianne bäst av alla. Men de låter ingen utom henne att få lov att gå med mig i en utbrytning. Det blir ju ingen riktig tävling av det, säger Emma Johansson, till worldcupvargarda.se.

Det senaste exemplet inträffade i Norge i helgen. Emma, två Rabobankcyklister och ytterligare en åkare gick loss. Men när Emma ville jobba för att öka avståndet till klungan valde Rabobanktjejerna att dra ned tempot – och Vos vann spurten.

– Man kan inte göra så mycket åt det. Men jag tycker det är lite fegt.

Svenskan är tvåa i världscupen just nu. Eftersom Vos valde att avstå inledningen av årets landsvägssäsong är hon borta från toppstriden men brittiskan Lizzie Armitstead har en klar ledning, 125 poäng före Emma.

– – Det är utom räckhåll. Och totalen bryr jag mig inte så mycket om. Det är ju mest en pokal och äran. Men varje världscuptävling i sig är viktig, inte minst den på hemmaplan, menar Emma Johansson.

Hon har vunnit en den här säsongen. Men ännu viktigare är att finslipningen på detaljer som Emma och maken/coachen Martin Vestby lagt upp fungerat i princip enligt plan.

– Det är klart att det finns saker som jag önskar kunde ha varit ännu mer optimaliserade. Men jag kan inte träna fler timmar. Nu gäller det att fortsätta skruva på de små, små detaljerna.

Efter år av hård träning har Emma och Martin funnit ett recept som fungerar. Hon har också hjälp av expertis från både Sveriges Olympiska Kommitté och ett träningscenter i Belgien.

VM är det självklara slutmålet för säsongen. Racen på vägen dit ska ge mer av den tävlingsfart hon säger sig behöva en gnutta mer av.

Men än så länge är det här och nu som gäller.

Mest här och nu är världscuploppen i Vårgårda. Lagtempot på fredag och linjeloppet på söndag. De rygg- och magproblem Emma dragits med den senaste veckan i sviterna efter en krasch för några veckor sedan blir allt mindre och träningarna i trakterna runt Vårgårda har känts som de ska.

– Drömmen vore att få komma in ensam på upploppet i linjeloppet. Att köra i mål solo är det största man kan göra. Men det inträffar väl nästan bara i drömmar. Att Marianne Vos drar upp spurten för tidigt och att jag får följa med i rygg och passera henne precis innan mål duger det också…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *