Världsettan vill köra mountainbike i OS

Världens bästa damcyklist genom tiderna söker nya utmaningar.

Tolvfaldiga (!) världsmästarinnan Marianne Vos ska försöka ta OS-medalj på både landsväg och i mountainbike i Rio 2016.

– Tidsschemat gör att man kan kombinera. Jag vet att det är svårt men jag har i alla fall tänkt göra ett försök, säger den 27-åriga nederländskan i en intervju med worldcupvargarda.se.

Den regerande OS- och världsmästarinnan är i Sverige för Crescent Women World Cup i Vårgårda. Hon kommer som sportens absoluta dominant. Ett underbarn som började tävla på cykel redan som sju-åring. Hon har vunnit det mesta som går att vinna i både cykelcross, bancykling och på landsväg. I år startade hon säsongen senare än vanligt efter att ha opererat bort en cysta i ryggslutet och tagit en viloperiod från landsvägscyklingen.

Men de senaste månaderna har allt varit som vanligt igen. Vos högst upp i prislistorna. Som till exempel i den unika La Course by le Tour de France längs Champs Elysées. Tävlingen där damerna fick vara en del av herrarnas Tour de France under den sista etappen och som arbetats fram med Marianne Vos som drivande aktör.

– Att vinna var stort. Men att ha fått tävlingen att bli verklighet var ännu större, säger Vos, som blivit en framgångsrik ambassadör för damcykelsportens utveckling.

Vos är den givna frontfiguren i stjärnspäckade Rabobank-laget. Många tycker att teamets dominans är för stor och riskerar att göra loppen mindre spännande..

Vos rycker lite på axlarna åt kritiken.

– Då får väl de andra lagen försöka att bli bättre. För mig är det en sporre att mina lagkamrater är så duktiga. Det gör att jag måste träna hårdare för att hänga med.

Vos är också titelförsvarare i Vårgårdas världscuptävling som direktsänds i SvT. Hon har stor respekt för den 12 varv långa banan med den omtalade Hägrungabacken som särskilt kännetecken.

– Man tycker inte det är särskilt jobbigt under de första varven. Men sen blir plötsligt den kullen som ett berg. Här gäller det att vara med under hela loppet. Hamnar man för långt bak är det svårt att ta igen.

Det här är av allt att döma sista säsongen som Marianne Vos låter landsvägscykeln dominera hennes tävlingskalender. 2015 och 2016 blir fokus mer på mountainbike. Allt med sikte på OS 2016.

Hennes lagkamrat i Rabobank, Pauline Ferrand Prevot, har redan visat att det är möjligt att vara världsstjärna i båda disciplinerna.

– Hon är extrem talang. Jag vet inte om jag har kapacitet att kunna matcha henne överhuvudtaget eller om jag ens lyckas kombinera båda sporterna. Men jag vill ha utmaningar – och den här är extra stor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *