Blå-gul cykeloffensiv – trots att Emma saknas

Ingen Emma Johansson på startlinjen – men räkna ändå med blågult långt fram i Vårgårdas World Tour.
– Vi är ju här för att visa upp svensk cykel så mycket det går. Det kommer att bli offensiv satsning, säger Ida Erngren.

Det svenska landslaget i söndagens direktsända linjelopp – som kan följas av över 300 miljoner tittare – är till största delen okända namn för de flesta. Nu ställs det unga relativt orutinerade gänget mot praktiskt taget hela världseliten.
– Det här är nog det tuffaste man kan hitta. Start tidigt på morgonen och lite kyligt i luften. Det känns som om det är en riktig klassiker som väntar, säger Ida Erngren till vargardacycling.se
Fagerstaåkaren kommer till Vårgårda med en 15:e plats i Tour of Norway som senaste resultat. Bara halvminuten bakom etablerade svenska proffsåkaren Sara Mustonen.
– Ida har inte kört så många år men har haft en imponerande utveckling under den korta tiden, säger cykelförbundets sportchef Jonas Ljungblad.
Själv kombinerar hon cyklingen med doktorandstudier i analytisk kemi.
– Jag har inte riktigt bestämt hur min framtida satsning ska bli. Jag tar ett år i taget så länge så får vi se vad som händer.
När Emma Johansson lämnar elitsatsningen inför nästa säsong är Emilia Fahlin och Sara Mustonen de givna arvtagarna. Båda kör för sina proffsklubbar i Vårgårda.
– Vårgårdas tävling har alltid varit min höjdpunkt på säsongen. Jag hoppas verkligen att jag kan vara med där framme när loppet avgörs, säger Italienproffset och den flerfaldiga SM-medaljören.
Örebrocyklisten har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen den här säsongen och räknar med att få rejäl uppbackning av lagkamraterna i Ale Cippolini.
¬ – Vi har inte riktigt snackat igenom taktiken. Men jag utgår från att nån annan gör grovjobbet…
Tävlingen startar redan 08.15 och direktsänds i SVT. Eurosport 1 direktsänder från klockan 10.