Ny cykelsuccé: Emilia Fahlin vann Vårgårdas World Tour

Succén fortsätter för de svenska cykeldamerna.
OS-silver för Emma Johansson, OS-guld får Jenny Rissveds – och på söndagen första World Tour-segern för Emilia Fahlin.

– Jag har verkligen drömt om det här. Mitt livs största cykelögonblick, säger den 27-åriga Örebrocyklisten efter skrällsegern över hela världseliten i Vårgårdas linjelopp.
Emilia Fahlin spurtade ned motståndet efter 14 mils körning. Miljontals tv-tittare och tusentals åskådare på plats såg hur svenskan tog över ledningen 200 meter från mål i den nio-grupp som ryckt ifrån huvudklungan.
– Det blev ett powerupplopp. Det var nästan bara att blunda och ställa sig på sista växeln. Jag får gåshud över hela kroppen när jag tänker på slutet av loppet.
I normala fall fungerar Emilia Fahlin som hjälpryttare i sitt italienska stall Ale Cippolini. I OS var rollen densamma för att assistera Emma Johansson. Men på hemmaplan fick den flerfaldiga svenska mästarinnan chansen att spela huvudrollen.
Och som hon tog den.
¬– Jag fick ta ganska stort ansvar med mycket dragjobb när vår grupp kommit loss. Men på slutet blev det lite katt-och-råtta-lek där man fick hålla sig kall. Att det höll hela vägen var fantasitiskt, säger Emilia Fahlin.
Efter målgång utbröt rena kramkalaset när lagkompisar, släkt och vänner ville fira segern. Och Emilia själv tackade för det stora stödet från publiken längs hela banan.
¬– Det här har alltid varit min höjdpunkt på säsongen. Och nu mer än någonsin…
Tvåa kom finländskan Lotta Lepistö, Cervelo Bigla och trea Chantal Blaak, Boels Dolmans.
emilia fahlin ny

Bildtext: Emilia Fahlin jublar efter sin första World Tour-seger i Vårgårda. Foto: Christer Hedberg