OS-ettan trivs i Vårgårda – men Emma tror på Emilia

våa 2014, seger 2015 och trea i fjol.
Inte undra på att Anna van der Breggen trivs i Vårgårda.
– Det verkar som om banan passar mig. Och jag gillar verkligen att åka här – bara det inte regnar, säger olympiamästarinnan inför söndagens World Tour-lopp.

Kuperad terräng med kraftiga stigningar, slingriga utförslöpor, asfaltvägar och gruspassager är en utmaning för världseliten.
Särskilt när linjeloppet kommer bara drygt 36 timmar efter ett tufft lagtempo.
– Men för mig är det bara bra. Kroppen känns som den ska och jag har inga problem med det. Men det kan säkert vara individuellt. Jag ser det i alla fall inte som något negativt för min del och ser fram emot att tävla igen, säger van der Breggen, till vargardacycling.se
Emma Johansson, som är på plats i Vårgårda både som mentor för en ”inspirationshelg” för tio unga cykeltjejer och expertkommentator under SVT:s fyra timmar långa direktsändning, varnar ändå för fyra andra åkare bakom den favorittippade världstour-ledaren.
En är Emilia Fahlin som överraskande vann Vårgårdas World Tour i fjol. Då Ale Cipollinis tröja, nu tävlar svenskan för WiggleHigh5, där Emma också ingår i ledarstaben.
– Emilia har klart stigande form. Att tävla på hemmaplan är alltid extra motiverande och jag vet att hon kommer att göra allt för repetera fjolårssegern.
Marianne Vos, en av de mest meriterade i hela startfältet, är också på väg mot formen, enligt Emma Johansson.
– Hon är nykorad europamästarinna, det säger en hel del. Marianne är verkligt allround och har en grym spurt.
Amy Pieters, teamkompis med Anna van der Breggen i Boels Dolmans, är värd en extra varning.
– Amy har inte fått så många chanser i år och är säkert ”hungrig”. Jag tror att banan passar henne bra och också hon körde bra i EM nyligen.
Ytterligare en ”van der Breggen”–kompis som kan blanda sig i toppstriden enligt Emma är Chantal Blaak, nederändskan som vann i Vårgårda 2014.
– Hon är duktig att hänga med i utbrytningar. Och är det en mindre grupp som göra upp om segern i slutet av loppet är hon definitivt att räkna med, säger Emma Johansson.

Bildtext: Istället för World Tour körde Emma Johansson, med nummer 186, motionsloppet Velofondo i Vårgårda tillsammans med de tio unga cykeltalanger som valts ut till ett inspirationsläger med den svenska OS-medaljören som mentor. Foto: Christer Hedberg