Emma Johansson mentor för unik tjejsatsning på cykel

Efter två OS-silver och fem VM-medaljer har Emma Johansson tagit en ny roll i utvecklingen av svensk damcykel.
Med den aktiva karriären nyligen avslutad fungerar den 34-åriga världsstjärnan nu som mentor i en unik satsning på unga tjejer som drömmer om att bli en ny Emma.

I helgen samlades åtta talanger i åldrarna 15-17 år i Vårgårda för att under Emmas ledning fortsätta den satsning som inleddes i samband med World Tour-tävlingen i västgötakommunen i augusti tidigare i år.
– Det känns väldigt kul och inspirerande att kunna dela med sig lite av den kunskap jag skaffat mig under åren. Och tjejerna har verkligen varit taggade, säger Emma Johansson till vargardacycling.se.
För Johanna Johansson, Kind, Wilma Olausson, Mölndal, Maja Nilsson, Halmstad, Alva Lindfors, Västerås, Medina Luthelius, Stockholm, Tuva Richter, Staffanstorp, Julia Borgström, Höllviken och Ida Kristensen, Stjärnhov, bjöd helgen bland annat på tuffa gym- och cykelpass varvat med föredrag om bland annat taktik, teknik och kost.
– Att få lära känna Emma lite närmare och ta del av hennes erfarenheter från det ”riktiga” cykellivet har varit väldigt bra. Det inspirerar att satsa ännu hårdare för att komma ut i Europa i något proffslag, säger Medina Luthelius som tävlar för stockholmsklubben CK Valhall.
Tuva Richter, som kör i skånska Staffanstorps färger, håller med.
– Det här var en perfekt kick-off för den vinterträning som jag ska starta nu. Många nya tips och ideér som man kan ta med sig.
Förutom Emma Johansson har också hennes make, tidigare förbundskaptenen Martin Vestby och Madeleine Lindberg Wall, som varit både förbundskapten och sportchef i Cykelförbundet, funnits med under helglägren som kommit till på Vårgårda CK:s initiativ.
– Vi hoppas att det ska bli en fortsättning också nästa år. Får jag som jag vill skulle vi kunna ta ned tjejerna till Belgien så att de får se hur det fungerar i ett riktigt proffsteam. Vi har hur många visioner och ideér som helst för att kunna utveckla svensk damcykel. Nu gäller det ”bara” att skaffa sponsorer också, säger Emma Johansson.