Cykelsatsningen på tjejer fortsätter – men först ska Emma bli mamma

Den unika utvecklingssatsningen på unga cykeltjejer med Emma Johansson som mentor får av allt att döma en fortsättning.

Men inte förrän under senhösten.

Först ska den dubbla OS-silvermedaljören bli mamma.

– Jag tänkte först att jag kunde vara en ”superwomen” och köra på som vanligt och samtidigt ha en bäbis på armen. Men nu har jag insett att det blir svårt att klara av det så snabbt, säger Emma Johansson till vargardacycling.se

Den lägerverksamhet som i Vårgårdas regi inleddes under fjolårets World Tour-helg och följdes upp under allhelgonahelgen var tänkt att på nytt samla drygt tiotalet tjejer i åldrarna 15-17 år i samband med World Tour-tävlingen i augusti i år.

– Men eftersom jag ska bli mamma i mitten av april blir det för tätt för att kunna kombinera. Nu siktar vi istället på att ordna en höstträff under samma tid som i fjol, säger Emma Johansson.

För Vårgårda CK är det – med hjälp av Emma och de båda tidigare förbundskaptenerna Martin Vestby och Madeleine Lindberg Wall – en möjlighet att ytterligare stärka och utveckla damcykelsporten.

– Vi vill verkligen göra allt för att ge tjejerna en chans att fortsätta utvecklas och kanske bli en ny Emma. Det ligger helt i vår linje men vår långsiktiga satsning på damcykel, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK.

Emma själv ser positivt på satsningen.

– Det känns väldigt kul och inspirerande att kunna dela med sig av den kunskap jag skaffat mig under åren. Tjejerna har verkligen varit taggade under de samlingar vi haft. Vi har hur många visioner och ideér som helst för att kunna utveckla svensk damcykel, säger Emma Johansson.