Klarar Emil Lindgren utmaningen i Vårgårda?

Han har tillhört Sverigeeliten i snart 20 år. Och nyss fyllda 33 är Emil Lindgren fortfarande mountainbikens nummer ett i riket.
– Så länge jag tycker att jag åtminstone har tio procents chans att vinna en tävling är jag med, säger dalaåkaren som numer tävlar för Serneke Allebike MTB Team.

På söndag är det internationell klass 1-tävling i Vårgårda som gäller. Emil Lindgren får som vanligt ikläda sig favoritrollen även om det väntas tufft motstånd från både svenska utmanare som Emil Linde, Michael Olsson och Matthias Wengelin och högt rankade åkare från Danmark och Norge.
– Det är alltid stimulerande att bli utmanad. Att vinna är aldrig enkelt, det måste man förstå.  Men när jag står på startlinjen är det bara det som gäller, säger Emil Lindgren till vargardacycling.se.
Den internationella karriären är sedan ett par år tillbaka nedlagd. Emil var ett tag bland de högst rankade i världen men en allvarlig armbågsskada och efterföljande komplikationer medförde ett ”hack” i utvecklingen.
– Men nu känns det som att jag är tillbaka på rätt nivå igen. . Jag har inte stängt någon dörr till en fortsatt karriär utomlands. Men just nu har jag fullt upp med både egna tävlingar, teamet, produktutveckling och kurser och trivs bra med det, säger Emil Lindgren.
På damsidan saknas både OS-ettan Jenny Rissveds, som tagit timeout, och Alexandra Engen som avslutat sin tävlingskarriär. Främsta namn är nu högt rankade norskan Elisabeth Sveum och Ida Jansson som toppar den svenska rankingen. Också talangen Saga Molin, 12:a på juniorernas världsranking, tillhör de mest namnkunniga i startfältet.
– Men vi gläds också mycket åt det fortsatt stora mountainbikeintresset på ungdomssidan. 10-12-årsklasserna svämmar närmast över av anmälningar och det bådar gott inför sportens fortsatta utveckling, säger tävlingsledaren Mikael Henriksson.
Startlistor finns på Vårgårda CK MTB:s facebooksida. Tävlingen streamas på solidsport.com/scf.