Fåglum-stipendiet till Vårgårdas tjejsatsning

Vårgårda CK:s satsning på unga damcyklister får kraftigt stöd från Svenska Cykelförbundet. Inte bara i ord – utan också i ett rejält ekonomiskt tillskott.
– Vi har beslutat att ge Vårgårdas tjejprojekt sammanlagt drygt 80 000 kronor under de närmaste två åren, säger Stefhan Klang, ordförande i förbundet till vargardacycling.se
Pengarna kommer från Gösta Fåglums ungdomsfond som under många år delat ut stipendier till lovande ungdomscyklister. De senaste åren har ansökningarna till stipendiet ebbat ut och därför beslöt fondens styrelse, som förutom Stefhan Klang består av förbundets vice ordförande Catarina Andersson och styrelseledamoten och OS-meriterade mountainbikecyklisten Fredrik Kessiakoff, att pengarna nu ska gå till Vårgårdas satsning på unga talanger under ledning av ”Silver-Emma” Johansson och tidigare förbundskaptenerna Madeleine Lindberg Wall och Martin Vestby.
– Från vår sida anser vi att det är en behjärtansvärd satsning som vi vill stödja och det här är ett sätt att visa det, säger Stefhan Klang.
Flerfaldige världsmästaren och Giro d´Italia-segraren Gösta ”Fåglum” Pettersson, som var med om att starta Vårgårda CK i början av 1960-talet och efter proffslivet i Italien återvände till kommunen, är självklart nöjd över styrelsebeslutet.
– Jag har blivit informerad och tycker det är mycket bra att klubben får pengar för att kunna använda i den viktiga verksamheten att rekrytera unga nya cyklister, säger Gösta Pettersson.
Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK, gläds också över fondstyrelsens beslut.
– Det betyder jättemycket för oss för att kunna driva projektet vidare. Det är en satsning som måste finansieras med externa medel och genom förbundets insats kan vi få möjlighet att fortsätta utveckla tjejcykeln i Sverige, säger Hans Jönsson.