Emilia Fahlin sensationell VM-fyra ”Ett av de bättre dagarna i livet”

Sensationell VM-fyra på en bana som egentligen inte alls passade henne.
Undra på att Emilia Fahlin var jublande glad efter linjeloppet i Innsbruck trots att hon inte fick kliva upp på prispallen.

– Det här var ett lopp att minnas. En av de bättre dagarna i mitt liv. Jag vann en fjärdeplats mer än att jag missade ett brons, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se
Den drygt 15 mil långa sträckningen innehöll bland annat fyra långa och krävande stigningar. Något som i vanliga fall inte passar den 29-åriga Örebrocyklisten. Flera gånger såg hon också ut att tappa kontakten med täten – men lika många gånger jobbade hon sig tillbaka.
– Jag fick verkligen gräva djupt. Men jag försökte lägga upp det smart och det kändes som det var allt eller inget några gånger under loppet. Hårt jobb som betalade sig till slu. Jag var värd fjärdeplatsen, säger Emilia Fahlin.
Åt segrande nederländskan Anna van der Breggen var inget att göra. Med fyra mil kvar attackerade hon i stigningen upp emot Igls på drygt 1000 meters höjd och sedan var det inget snack om var guldmedaljen skulle hamna. I mål hade hon 3,42 minuter till tvåan Amanda Spratt, Australien och ytterligare 1,44 till trean italienskan Tatiana Guderzo.
28-åriga van der Breggen som tog OS-guldet i Rio i kamp med Emma Johansson för två år sedan fick nu sin första VM-titel och grät tårar av både glädje och lättnad efter målgång.
För Emilia – som var nia i senaste VM – betyder fjärdeplatsen mycket för den fortsatta karriären.
– Jag har visat för mig själv och andra att jag tagit ännu ett steg och presterat på en bana som inte är min favorit. Det känns väldigt bra för självförtroendet.
Framgången är också betydelsefull på fler plan.
– Det betyder också väldigt mycket för svensk cykel i allmänhet och för fortsättningen av World Tour i Vårgårda. Emilias framgång var kvinnlig idrott på mycket hög nivå, och som höjer intresset för damcykel ytterligare, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK.
Hanna Nilsson slutade 32:a, drygt åtta minuter efter segraren medan Sara Penton bröt.