Vårgårdas tjejprojekt cyklar vidare med “silver-Emma”

Nio av Sveriges främsta cykeltalanger på damsidan samlades i helgen i Skara för en fortsättning av Vårgårda CK:s framtidssatsning på svensk damcykel.

Med dubbla OS-silvermedaljören Emma Johansson och de tidigare svenska förbundskaptenerna Martin Vestby och Madeleine Lindberg Wall som mentorer fick tjejerna i åldern 15-17 år lära sig mer om vad som väntar i en framtida elitkarriär.

– Det blir väldigt intensiva timmar under en helg. Men jag är säker på att tjejerna var både väldigt trötta och nöjda med vad de varit med om, säger Emma Johansson till vargardacycling.se,

Tjejprojektet som startade under fjolåret har som syfte att unga tjejer ska få ta del av den erfarenhets- och kunskapsbank som de tre ledarna har – och på sikt ge möjligheter till en ”ny” Emma.

– Helt klart finns det flera talanger i de grupper vi haft. Men det är viktigt att jobba på lång sikt. Det var ingen som trodde att jag skulle ta OS-medalj när jag kombinerade min träning med att jobba här på Stadshotellet i Skara, säger Emma Johansson.

Nu fick gruppen bestående av Ida Kristensen, Stjärnhov, Elvira Hellberg Ragnarsson och Klara Kleist , CK Bure (Halmstad), Jennie Olsson och Tuva Richter, Staffanstorp CK, Amanda Mikaelsdotter, Motala IF, Julia Lyngbaek CK Hymer (Linköping), Elvira Berglund, Södertälje CK och Klara Svensson, CK Fix (Helsingborg) bland annat köra ett fyra timmar långt cykelpass med olika teknikdetaljer, köra styrketräning, lyssna på en rad föredrag och också diskutera sin egen situation och hur man hanterar cykelträningen i den normala vardagen.

– Vi vill också pränta in hur viktigt det är att ha roligt med sin cykling. Att det fungerar socialt och att det fortfarande ska vara kul att åka på samlingar och läger om fem-tio år, säger Emma Johansson.

Tuva Richter från skånska Staffanstorp har varit med på ett tidigare Vårgårdaläger och är mycket nöjd med träningsdagarna.

– Hade jag inte varit det hade jag inte kommit tillbaka. Jag har tagit till mig jättemycket av det Emma och de andra sagt. Flera tips och idéer som man har nytta av. Jag har också på deras inrådan börjat föra träningsdagbok och det hjälper mig absolut.

Projektet, som drivs av Vårgårda CK, har också fått stöd av Svenska Cykelförbundet genom Gösta Fåglums ungdomsfond som beslutat att skänka 80 000 kronor till tjejsatsningen.

– Från vår sida anser vi att det är en behjärtansvärd satsning som vi vill stödja och det här är ett sätt att visa det, säger Stefhan Klang, ordförande i förbundet.

Pengarna är mycket välkomna och ger en garanti för en fortsättning.

– Alla bidrag vi får till projektet är väldigt uppskattade. Förbundets stöd gör att vi redan nu kan planera nästa samling som blir samband med World Tour-helgen i Vårgårda i augusti, säger Emma Johansson.
– Vi har stora visioner för framtiden. Drömmen vore att vi skulle kunna ta ned tjejerna till Belgien för att se hur ett riktigt proffsteam fungerar. Men då skulle vi behöva skaffa några ytterligare sponsorer.

Deltagarna i tjejprojektet tillbaka efter en fyra timmar lång träningsrunda på vägarna runt Skara- Från vänster: Amanda Mikaelsdotter, Motala IF, Jennie Olsson, Staffanstorp CK,Elvira Hellberg Ragnarsson, CK Bure, Emma Johansson, mentor för tjejsatsningen, Klara Kleist, CK Bure, Ida Kristensen, Stjärnhovs IK, Klara Svensson, CK Fix, Julia Lyngbaek, CK Hymer, Elvira Berglund, Södertälje CK, Tuva Richter, Staffanstorp CK. Foto: Martin Vestby