Mer grus gör Vårgårdas World Tour ännu tuffare

Med ny banprofil och en femtedel av loppet på grusväg blir Vårgårdas linjelopp ett av de tuffare i cykeldamernas World Tour.
– Det blir en utmaning för damerna och jag tror det blir riktigt häftigt, säger Martin Vestby, tidigare förbundskapten för det svenska landslaget och nu sportdirektör för framgångsrika proffsstallet Mitchelton-Scott.
Martin Vestby har varit med och tagit fram en del av förslagen till förändring av den 15 mil långa banan i och runt Vårgårda. Nu kommer 29 kilometer att trampas på grusvägar. Åtta gånger ska åkarna passera gruspartier varav två i rejäla uppförskörningar, en av backarna har 17 procents stigning.
– De grussträckor som fanns tidigare fick ingen direkt påverkan på tävlingen. Så jag föreslog att ta bort dem eller göra dem mer avgörande. Nu inbjuder det till mer offensiv körning, säger Martin Vestby.
Enligt Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK, är den mer utmanande sträckningen ett led i damcykelns utveckling internationellt.
– Bredden på damtouren har blivit bättre. Tjejerna vill åka lika tufft som herrarna och jag tror det här blir ett av de tuffaste racen på touren, säger Hans Jönsson.
Loppet, som direktsänds i SVT, avgörs den 18 augusti. Dagen innan direktsänder SVT också lagtempot som ingår i World Tour. Tävlingen körs mellan Vårgårda och Herrljunga och har i år kortats till 36 kilometer, bland annat med hänsyn till det tuffa linjeloppet på söndagen.


Årets upplaga av Vårgårdas World Tour för cykeldamerna kommer att få fler utmanande gruspartier. Foto: Christer Hedberg