Nordiskt ”Tour de France” planeras för cykeldamerna

Ett nordiskt Tour de France – men för cykeldamerna.
Sverige, Norge och Danmark planerar tillsammans med ett antal arrangörsklubbar för ett tiodagars etapplopp med arbetsnamnet ”Battle of North”.
Två av de svenska etapperna – som är tänkt att ha premiär 2021 – kommer att avgöras i Vårgårda.

– Det vore väldigt häftigt med ett stort etapplopp i norr. Det skulle definitivt bli unikt i cykelsporten och det här är något som flera av elitcyklisterna snackat om och önskat sig, säger VM-fyran Emilia Fahlin, till vargardacycling.se.
Initiativet kommer från arrangörerna av World Tour-tävlingen ”Ladies Tour of Norway” som tillsammans med Vårgårda CK och det danska cykelförbundet dragit upp riktlinjerna för den planerade stortävlingen. Projektet lanserades på allvar under måndagen med representanter för både cykelförbunden, arrangörsklubbar och aktiva på plats i norska Halden.
– Damcykeln växer väldigt snabbt. Internationella cykelförbundet vill att det ska startas en ”grand tour” för damerna i Skandinavien och vi har tagit ett antal steg för att det ska kunna bli verklighet redan om två år, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda cykelklubb.
Svenska cykelförbundet ställer sig positivt till tanken på ett nordiskt etapplopp för damerna.
– Det är en del bitar kvar att lösa men skulle planerna bli verklighet vore det ett stort lyft för cykelsporten i Sverige. Det vi i första hand nu måste ta tag i är att sätta en organisation och skapa de ekonomiska förutsättningarna, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska Cykelförbundet.
Varje etapp ska enligt konceptet sändas live i TV under minst två timmar. Budgeten för evenemanget beräknas i ett första skede till omkring 23 miljoner kronor. Diskussioner med sponsorer och tänkbara finansiärer har redan inletts. Den norska regeringen, som stöttar Ladies Tour of Norway ekonomiskt, säger sig också vara sig mycket positiv till planerna på den nya touren.

Emilia Fahlin, fyra i linjeloppet i VM i Innsbrück i fjol, ser fram emot möjligheten att köra ett stort etapplopp i Norden. Foto: Svenska Cykelförbundet.