Cykeltalanger lär av ”Silver-Emma” – ”Viktigt att ex-proffsen ger tillbaka”

18-åriga cykeltalangerna Wilma Olausson och Julia Borgström har nyligen fått kontrakt med internationella storlag.
De tio tjejer i åldern 14-17 år som i helgen samlades i Alingsås för ett inspirationsläger under ledning av dubbla OS-silvermedaljören Emma Johansson har liknande drömmar.
– Det är ju dit man vill. Det här lägret har verkligen gett motivation att fortsätta kämpa för att nå så långt som möjligt, säger 15-åriga Felicia Israelsson som kör för skånska CK Lunedi.
– För mig är det ett stort steg på vägen. Jag har bara cyklat i ett halvår men det här känns helt rätt, säger 17-åriga Huddingetjejen Ebba Bergwik som tävlar för Upsala CK.
Det är tredje säsongen som Emma och tidigare förbundskaptenen Madeleine Lindberg Wall leder talanglägret i Vårgårda CK:s regi.
Föredrag, gympass, workshops, styrketräning och åtskilliga mil på landsvägscyklarna har funnits på programmet.
– Det kommer många unga talanger i de här åldersgrupperna.  Vi vill hjälpa dem att ta utvecklas och att vara en del i en miljö där man trivs och orkar fortsatta de år som krävs, säger Emma Johansson, till vargardacycling..
Lägret genomförs i år med stöd av bland annat Allebike i Alingsås som lånat ut sina träningslokaler och Felicia Rudenstams minnesfond som bekostat anmälningsavgifterna för samtliga deltagare.
Cykellandslagets förbundskapten Lucas Persson är positiv till Vårgårdas satsning.
– Det är viktigt för de unga talangerna men också mycket värdefullt att ex-proffsen ger tillbaka en del till sporten. Det borde fler göra. Emma och Madeleine tar sig tid att dela med sig och unga tjejer får lyssna på några som gjort resan. Det gör att de kanske också vågar ta steget och satsa för fullt, säger Lucas Persson, till vargardacycling.


Här är alla deltagarna vid årets cykelläger: Fr-v: Felicia Erlandsson, CK Lunedi, Fanny Wennerström, Staffanstorp CK, Saga Eriksson, FK Trampen, Wilma Erlandsson, Eksjö CK, Ella Wahlström, Ramnäs CK, Olivia Nilsson, Skruvstad IK, Linnea Djignagård, FK Trampen, Emma Sjöberg, Eksjö CK, Emma Sandberg, CK Ringen, Ebba Bergwik, Upsala CK samt ”mentorn” Emma Johansson. Foto: Madeleine Lindberg Wall