Vårgårda ställer in World Tour “Osäkerhet påverkar ekonomin”

Vårgårda ställer in sin World Tour-tävling för cykeldamerna i början av augusti.

– Stor osäkerhet kring pandemin påverkar ekonomin. Som ideell förening kan och vågar vi inte riskera föreningens ekonomi och överlevnad, säger Helen Henriksson, ordförande i Vårgårda CK.

Tävlingarna, som omfattar både lagtempo och linjelopp för världens främsta damcyklister, ställdes in också 2020 på grund av Coronasmittan.

– Även om smittan nu är på väg ner finns fortfarande stor osäkerhet kring en rad faktorer som påverkar ekonomin. Alla lokala kringarrangemang har redan tidigare lagts på is. Arbetet med att Corona-säkra hela evenemanget och omfattande krav på testning medför stora kostnader. Sammantaget ser vi ingen möjlighet att ta den ekonomiska risken säger Helen Henriksson.

Vårgårda ställer istället redan nu in siktet på 2022. Det är redan klart att SVT kommer att direktsända och flera av de stora sponsorerna har aviserat att de fortsatt kommer att stötta Sveriges enda World Tour-tävling i cykel.

– Nu kan vi lägga all kraft på nästa år. Då ska vi ordna en riktig cykelfest. Det får bli det positiva av det här tråkiga beslutet, säger Helen Henriksson.

Sedan tidigare har också World Tour-tävlingarna Ocean Race i Australien och Ride London ställts in.

Senaste upplagan av Vårgårdas World Tour vanns av Marta Bastianelli 2019. Foto: Christer Hedberg