Kaptenen hoppas på nystart för Emilia Fahlin

Pandemi-inställd World Tour i Vårgårda för andra året i rad, bara en halv säsong för affischnamnet Emilia Fahlin, nyckelbensbrott för Hanna Nilsson veckan innan damernas Giro d´Italia och sista tävlingen på elitnivå för Sara Penton.

Dystra besked har dominerat de svenska damernas cykelsäsong 2021.

– Det har varit ett tufft år på många sätt, säger svenske förbundskaptenen Lucas Persson, till vargardacycling.se.

Inte minst handlar det om saknaden efter Emilia Fahlin i de stora tävlingarna. VM-fyran från 2018 lämnade återbud till OS i Tokyo, kände sig utbränd och valde att kliva ur tävlingsschemat för resten av säsongen.

– Jag vågar inte uttala mig om hur det blir nästa säsong. Men jag hoppas så klart att hon kommer tillbaka. Hon har ett år kvar på sitt kontrakt med FDJ Nouvelle och jag ser positivt på en fortsättning för Emilia, säger Lucas Persson.

Hanna Nilsson, Sveriges nummer två, hade hoppats mycket på Girot men nyckelbensbrottet åtta dagar innan starten krossade alla förhoppningar. Nu slutade hon på 124:e plats i World Tour-rankingen som toppades av nederländskan Annemiek van Vleuten.

– Jag har fortfarande mycket kvar att ge. Jag har skrivit på för ett nytt större och hårdsatsande team, vilket är fortfarande inte officiellt, men jag tror att det kommer att ge mig en chans att utvecklas ytterligare, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se.

På den positiva sidan finns framförallt 20-åriga talangerna Julia Borgström och Wilma Olausson som båda fortsatt att utvecklas i sina proffslag.

– De är på rätt väg och har stor potential. Men de har naturligtvis en bit kvar. Det handlar om att ha tålamod, säger Lucas Persson.

Svenske Paris-Roubaix vinnaren Magnus Bäckstedts dotter Zoe tog guld och silver i VM:s juniorklass nyligen men hon kommer knappast att tävla för Sverige i framtiden.

– Nej, det känns inte så. Magnus och hans familj bor i Storbritannien och kommer nog att fortsätta vara brittiska, säger Lucas Persson.

Emilia Fahlin avbröt säsongen strax innan OS. Förbundskapten Lucas Persson hoppas att VM-fyran från 2018 kommer tillbaka nästa år.  Foto: Thomas Maheux