Omstart för Vårgårdas World Tour-tävling

Säsongspremiär för Womens World Tour innebär också omstart för Vårgårda CK.

Sveriges enda WWT-arrangör tvingades i Coronapandemins spår ställa in tävlingarna både 2020 och 2021.  Men nu kommer världens bästa cykeldamer att på nytt samlas i Vårgårda 6-7 augusti.

– Vi har övergått från planeringsstadiet till fullt fokus på tävlingen, säger Helen Henriksson, tävlingsgeneral och ordförande i Vårgårda CK.

– Det känns otroligt positivt att dra i gång med arbetet att på nytt skapa en ordentlig cykelfest även om vi naturligtvis har att ta hänsyn till allt som händer i omvärlden.

Internationella cykelförbundet, UCI, har i skarpa ordalag fördömt Rysslands invasion i Ukraina och bland annat beslutat att dra tillbaka UCI-status för sex lag från Ryssland och Belarus. Också Svenska cykelförbundet har markerat genom att bland annat rekommendera samtliga förbund och tävlingsorganisationer inom cykelsporten att utestänga ryska lag och cyklister från tävlingar utanför Ryssland och Belarus.

I damernas World Tour finns enstaka åkare från Ryssland men inga lag vare sig från Ryssland eller Belarus.

– Det är jättesvårt att sia om hur situationen ser ut om fyra månader. Men som alla andra tävlingsarrangörer följer vi utvecklingen noga.  Tills vidare följer vi den planering vi lagt fast, säger Helen Henriksson.