Välkommen som besökare

Vi har några bra platser att tipsa dig om för att heja på cyklisterna, läs gärna programbladet under tävlingen men nedan har du en av platserna. Vi hoppas så klart att du kommer hitta din favorit längs banan!
När du ger dig ut på tävlingsbanan för att leta upp en bra plats att följa tävlingarna ifrån, så tänk på att trafiken på banan bara får gå i samma riktning som tävlingen och i begränsad omfattning. Försök gärna hitta någon alternativ väg för att nå en punkt efter banan. Tänk också på att en tävlingscyklist kör fort; i svängar ofta mycket fortare än du kan köra med bil. Håll därför rejält avstånd.

HÄGRUNGA
På toppen av den långa ”Hägrunga Backen” är det en bra plats att fånga cyklister i en mer ögonvänlig hastighet, innan de kommer upp och tar fart bort mot golfklubben innan de vänder in mot samhället igen.

VÅRGÅRDA
I svängarna runt alla gathörn inne i Vårgårda kan det hända en hel del. Cyklisterna utnyttjar gärna möjligheter att ”sticka iväg” när banan inte är alltför enkel. Här finns många bra åskådarplatser. Glöm inte bron över ån vid Fridhem.

OLSTORP
I vägkorsningen vid Olstorp kan man också hitta bra platser. Golfspelarna kan här passa på att göra en paus för att se tävlingen. Åk gärna via Landa och parkera innan du når tävlingsbanan.

TÅNGA
Den sista raksträckan innan cyklisterna kommer in på Vårgårdas gator går längs Tånga hed. Där finns fina möjligheter att följa tävlingen. Cykla gärna eller ta en promenad dit.

HERRLJUNGA
Lagtempot på fredag kväll startar och slutar i Vårgårda. Till centrala Herrljunga kommer lagen in via Storgatan och vänder genom att svänga ner på Fabriksgatan, sedan in på Trädgårdsgatan för att komma upp på Storgatan igen vid Gallerian. Utefter stora delar av Storgatan har man möjlighet att se lagen två gånger.

MYCKET MER ÄN BARA EN CYKELTÄVLING
När du hejat färdigt på cyklisterna, finns det en hel del andra saker att göra i Vårgårda. Läs mer på Destination Vårgårda eller besök Tånga hed där mycket av ”Pettersson brödernas” cykelframgångar finns presenterade eller ta en kopp kaffe på en av kaféerna.

Världscupstävlingarna organiseras av ”Vårgårda Cykelklubb” vilken startades av de legendariska bröderna Gösta, Erik, Sture och Tomas Pettersson 1961. De vann VM i lagtempo 1967 och 1969 förutom flera OS-medaljer. Vårgårda Cykelklubb har varit mycket framgångsrik genom åren och har utvecklat flera mästare i olika cykeldiscipliner. Klubben har närmare 100 aktiva medlemmar och har utvecklat Vårgårda för att bli centrum för cykelsport i Skandinavien.

Gösta Petersson efter hans vinst i Giro Italia 1971

Början på den fantastiska resan för Petersson bröderna

Petersson bröderna efter de fått de Olympiska medaljerna 1968