DE LÅNGA TRÄNINGSPASSEN HAR BLIVIT LÄNGRE

De intensiva passen mer intensiva.

Den hårda träningen ännu hårdare.

Nu börjar säsongen för Alexandra Engen – med extra allt!

Foto av Kuestenbrueck
Foto: Armin M. Küstenbrück

Den svenska mountainbikestjärnan premiärtävlar i Sunshine Cup på Cypern på torsdag. Och för första gången på flera år kommer den 26-åriga jönköpingsåkaren till start med en försäsong som inte kantats av skador.

– Jag tror kroppen börjat vänja sig. Jag har lärt mig var gränserna går och hur man gör för att flytta fram dem utan att drabbas av skador. Jag gör nog mer av allt, säger Alexandra Engen från Ghost-teamets träningscamp på Cypern.

Fjolårets succésäsong, med segern i sprint-VM och fjärdeplatsen på den totala världsrankingen som några av topparna, slet hårt på både psyke och fysik.

– Jag var väldigt trött efter fjolårssäsongen. Men nu är energitanken full igen. Jag vill ställa mig på startlinjen och känna att det ska bli skoj att köra skiten ur mig igen, säger Alexandra till worldcupvargarda.se.

De tuffa träningspassen på cykeln och på gymmet varvats med åtskilliga timmar i simbassängen, i skidspåren och löpslingor i naturen.

– Jag har försökt lägga till nya saker hela tiden för att få mer variation. Det har varit nyttigt för både kroppen och huvudet.

Alexandra Engen ingår också i den toppkvartett som SOK och Cykelförbundet satsar på inför OS i Rio 2016. Runt Alexandra, Emil Lindgren, Matthias Wengelin och Jenny Rissveds byggs en stab av ledare, tränare och mekaniker för att ge åkarna bästa möjliga förutsättningar att lyckas.

– Bara den saken att man ger resurser till en tydlig toppsatsning betyder mycket. Det är en stor fördel att vi vid vissa tillfällen också kan träna ihop och bygga teamkänslan. Dessutom är det en sporre för yngre cyklister som har möjlighet att slå sig in i den här gruppen.

För först gången på många år får Sverige också en internationell MTB-tävling i vår. Vårgårda CK har fått klartecken att från Internationella Cykelförbundet att arrangera en kategori C2-tävling i mitten av maj. Tävlingsdatumet krockar tyvärr med den tyska Bundesligan där Alexandra tävlar med sitt team.

– Men det är riktigt kul att Sverige fått en UCI-tävling igen. Och kolliderar det inte med världscup eller den tyska ligan så kommer jag självklart nästa gång.

 

Foto: Armin M. Küstenbrück

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.