Efter svåra OS-kraschen: Toppteam vill ha Caroline

Efter den svåra kraschen i ungdoms-OS för fem år sedan var det osäkert om Caroline Andersson överhuvudtaget skulle kunna cykla mer.
En svår whiplash-skada, hjärnskakning och nervskador i nacken, ryggen och högerhanden kunde ha stoppat Halmstadstalangens karriär för gott. – Jag vet att det fanns de som trodde att jag inte skulle kunna sätta mig på en cykel igen. Men i min värld var det inget alternativ, säger Caroline Andersson till vargardacycling.se.

Nu har 21-åringen, dotter till före detta elitcyklisten Michael ”Roddarn” Andersson, skrivit på ett tvåårs-kontrakt med nederländska
World Tour-laget Liv Racing Xstra. Ett rejält kliv i karriären.
– Det känns som ett naturligt och viktigt steg i min utveckling. Jag vill lära mig mer och jag vet att jag får den chansen nu.
Caroline dras fortfarande med sviter av OS-kraschen. Handen fungerar inte riktigt som den ska men rehab gör att det blir bättre och bättre. – Minnesförlust och hörselproblem kommer jag nog att få leva med. Men jag kan hantera det.

För den stora cykelpubliken visade svenskan upp sig under VM nyligen när hon var med i en lång utbrytning men tvingades bryta efter en punktering. Att det nederländska teamet valde att ta in Caroline i laget tror hon själv beror på att hon alltid – redan före OS-kraschen – varit en bra ”klättrare” i de tunga stigningarna. Liv Racing Xstra har inför nästa säsong också kontrakterat Giro Donne-trean Mavi Garcia och för Caroline kan det till en början
bli en huvuduppgift att assistera henne i tuffa stigningar.

– Det är en del i att utvecklas som cyklist. Sedan får vi hoppas att jag i en del etapper och lopp också kan få möjlighet att gå för ett eget resultat.

Caroline Andersson har kommit tillbaka på allvar efter den svåra kraschen i ungdoms-OS 2017. Nu har hon fått ett kontrakt med World Tour-teamet Liv Racing Xstra. Foto: Svenska Cykelförbundet