HALLÅ DÄR…

…Emma Johansson som nyligen utsetts till svensk ambassadör (!) i belgiska Flandern. Känns det speciellt att den ”riktiga” cykelsäsongen startar på lördag på hemmaplan med Omloop Het Nieuwsblad just i Flandern?

– Ja, det är verkligen en hemmatävling. Vi bor i en liten ort som heter Zingem som inte ligger långt från den här bansträckningen. Och så blir det spännande eftersom alla lag nu är på plats för första gången och man får se hur de sätter samman sina nya team.

Hur hamnade ni där?

– Martin (Vestby, make och tränare) hade varit där under sin tid som aktiv och den ligger bra i förhållande till både tränings- och tävlingsmöjligheter. Men den är inte stor. Det finns två mataffärer, två pubar och ett apotek.

Vad ska du göra i ambassadörsrollen?

– Jag har bland annat spelat in en film för turistorganisationen Visitflanders. Jag ska hjälpa till att visa vad Flandern har att erbjuda på den sportsliga sidan.

Var i världen känner du dig själv mest hemma?

– Vi brukar säga att det är där resväskan står just för tillfället. Vi har en lägenhet i Norge, men tillbringar nog mest tid här i Belgien. Och så har jag ju föräldrahemmet i Sollefteå.

Du har vunnit den här tävlingen två gånger. Hur hanterar du att ”Omloop” brukar betyda kyla, starka vindar och hala kullerstensgator?

– Först får man se till att klä sig rätt. Sedan tar kylan mycket kraft så man får försöka äta och dricka ordentligt under loppet trots att det kanske inte är det man längtar efter direkt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.