Hanna Nilsson enda svenska i World Tour-avslutningen

Hanna Nilsson är enda svenska cyklist på startlinjen när årets sista World Tour för damerna körs i Schweiz i helgen. Men hon har egentligen inga förhoppningar om en framskjuten placering i etapploppet Romandiet Runt.

– Jag åker dit som hundra procent hjälpryttare. Många i laget är slitna och vi får hjälpas åt så gott det går. Jag ska jobba för laget efter bästa förmåga, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se.
Hur summerar du din World Tour-säsong?
– Med tanke på att jag fick både covid och magproblem i början av säsongen måste jag ändå vara nöjd med resultaten. Jag har vunnit en etapp i ett internationellt lopp, och det kändes väldigt viktigt. Så egentligen kan jag nog inte annat än vara glad.
Hanna är också den enda av de svenska World Tour-damerna som ännu inte officiellt gjort klart med team inför nästa säsong. I år har hon kört för Ceratizit-WNT Pro Cycling,
– Jag räknar med att allt kommer att bli klart inom kort men alla bitar är inte riktigt på plats ännu.
Så här är läget för några av de övriga svenskorna på World Touren.
Emilia Fahlin har förlängt sitt kontrakt med FDJ Suez –Futuroscope ytterligare ett år. VM-fyran från 2018 fyller snart 34 år men visade i slutet av årets säsong att hon fortsatt tillhör världseliten med bland annat en niondeplats i Vårgårdas WWT och en andraplats på en av etapperna i Tour of Scandinavia. Hon tvingades avbryta säsongen med handen i gips efter en krasch i ett WWT-lopp i slutet av augusti.
Nu är gipset borta och Örebrocyklisten laddar om för nästa år.
– Jag känner mig väldigt motiverad. Nu kan jag få en bra grundträning under senhösten. Det har jag saknat de senaste åren efter alla skador och sjukdomar, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se
Julia Borgström, som den här säsongen fått något av ett genombrott i elitsammanhang med bland annat tredjeplatsen i ungdomsklassen i Tour de France, har förlängt sitt kontrakt med AG Insurance NXTG i ytterligare tre år.
Den 21-åriga skånskan har fått erbjudanden från andra team i World Tour-cirkusen men valde att stanna i NXTG där hon kommer att ingå i det ”elitlag” som teamet ska bilda.
Caroline Andersson, också hon 21 år, har skrivit ett tvåårskontrakt med nederländska World Tour-laget Liv Racing Xstra.
Wilma Olausson, en tredje 21-årig talang, har fått delar av säsongen förstörd av skador och sjukdomar. Hon kommer att bli kvar i norska Uno-X Pro Cycling Team även nästa säsong.

Hanna Nilsson är enda svenska cyklist på startlinjen när årets World Tour avslutas med Romandiet Runt. Foto: Arne Mill, Frontalvision