Hanna Nilsson opererad ”Artären hade vikit sig”

Hanna Nilsson får stanna i sjukhussängen ytterligare några dagar efter den komplicerade operationen. Foto: Privat

Efter en komplicerad och nära tre timmar lång artär-operation vilar nu landslagscyklisten Hanna Nilsson ut i en lägenhet nära sjukhuset. – Det finns fortfarande risk för komplikationer och jag får inte vara längre än tio minuter från sjukhuset om något skulle börja blöda efter operationen, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se från sin sjuksäng.

Den skånska proffscyklisten drabbades under hösten av allvarliga problem med en artär i ett ben. Själv trodde hon att det handlade om ”trötthet” och ”överträning”. Men undersökningar visade att artären hade vikit sig på två ställen, något som i sin tur skapat förtjockningar längre ned i artärens väggar.
– Tänk dig att ta ett tjockt rep och dra åt det jättehårt uppe vid ljumsken och sedan försöka cykla med den smärtan. Det gjorde fruktansvärt ont och jag var helt kraftlös.

Läkarna har tagit bort och gjort ren åtta centimeter av artären och sedan tagit en del av en ven som stoppats in i artären som förstärkning.
– Det är som att stoppa in ett sugrör i ett annat sugrör men som ska vidga artären till det normala, säger Hanna Nilsson.
Svenskan, som tidigare i höst förlängde sitt kontrakt med Ceratizit-WNT Pro Cycling, får räkna med att vara borta från cykeln i minst tre månader. Promenader och ”vanlig” motion är det som gäller de närmaste veckorna.

– Jag får inte börja för tidigt. Min förhoppning och mitt mål är att jag ska vara tillbaka i augusti. Jag siktar på att komma tillbaka till Vårgårda och köra där igen. Blir det någon tävling innan dess är det bara en bonus.

Hanna Nilsson hoppas vara tillbaka i tävlingströjan igen till Vårgårdas World Tour i augusti. Foto: Arne Mill