Julia Borgström taggad inför WWT i Vårgårda 

En vecka i de franska bergen förändrade plötsligt en stor del av tillvaron för Julia Borgström.
Innan cykeldamernas Tour de France var den 21-åriga skånskan praktiskt taget okänd för den stora allmänheten.
Men efter tredjeplatsen i ungdomsklassen – där hon under en etapp bar den vita ledartröjan – har hon blivit något av en kändis i idrotts-Sverige.

– Jag visste ju att Touren var stor men att jag skulle få så mycket uppmärksamhet i media kom som en överraskning.  Jag hade verkligen inte förväntat mig den här uppståndelsen, säger Julia Borgström, till vargardacycling.se
Inför söndagens linjelopp Vårgårda UCI WWT West Sweden har Julia för ovanlighets skulle haft tre vilodagar.
– Normalt brukar jag bli rastlös om jag vilar för länge men efter urladdningen i Frankrike har jag inte haft några problem med att bara ligga på sofflocket…
I Vårgårda tävlar Julia i den svenska landslagsdressen. Hennes team AG Insurance NXTG kommer inte men Julia ville köra på hemmaplan.
– Jag är otroligt taggad för det. Att få köra en sån här tävling i Sverige ska bli fantastiskt kul.
Hon har nyligen också signerat ett treårskontrakt med NXTG där hon kommer att bli en av de viktiga kuggarna i det elitlag som teamet ska bilda. Tidigare har det nederländska laget främst setts som ett talangutvecklingsteam men nu ska man både söka World Tour-licens och bilda tre ”trappsteg” där ett U 19-, U23- och ett elitlag ska ingå.
Julia har redan fått erbjudanden från andra team i World Tour-cirkusen men valde att stanna i NXTG.
– Jag är väldigt nöjd med mitt avtal. Det innebär en stor trygghet. Och jag har också fått klartecken att fortsätta använda min personlige tränare Alexander Wetterhall vilket betyder mycket, säger Julia Borgström.
NXTG:s sportchef Jolien d´Hoore, som vann i Vårgårda 2015, har också lovordat den unga svenskan i flera sammanhang.
– Hon är super strong på varje nivå trots att hon är så ung. Hon har alla förutsättningar att bli en toppåkare. Hon kan mycket väl göra som jag, vinna i Vårgårda. Jag tror banan passar henne, så om några år kanske, har d´Hoore tidigare sagt till vargardacycling.se
Själv hoppas Julia att kroppen har hunnit återhämta sig till på söndag efter de 100 milen i de franska bergen.
– Klart att jag hoppas kunna vara med långt framme även i den här tuffa konkurrensen. Man jag ska i alla fall göra som jag brukar, det bästa jag någonsin kan.

Julia Borgström imponerade stort i damernas Tour de France. Nu laddar hon om inför Vårgårdas World Tour på söndag Foto: Bastien Gason