Julias Borgströms succé överraskar inte Emma

Dubbla OS-medaljören Emma Johansson kunde tidigt se att Julia Borgström var en cykeltalang utöver det vanliga. De två träffades första gången för fem år sedan när Emma var mentor för en satsning på unga cykeltjejer
i samband med World Tour-tävlingarna i Vårgårda 2017.
– Det märktes väldigt snabbt att hon hade något extra, säger Emma Johansson till vargardacycling.se.

Under fyra dagar fick tjejerna i åldern 15-17 år träna med, lyssna till och ta del av erfarenheterna från en av världens bästa cyklister.
– Jag minns den där känslan och inspirationen jag fick under de dagarna. Man insåg att ”shit” hon är ju en vanlig människa som gjort alla de där gigantiska prestationerna. Då började man tänka att jag kanske också kunde försöka bli sån, säger Julia Borgström.
Julia och Emma har haft en del kontakt sedan dess.
– Både hon och hennes man Martin Vestby har hjälpt mig när jag haft frågor om både det enda och det andra. Det har varit en trygghet.
Årets säsong har med eftertryck visat att Emma hade rätt i sin känsla. Den 21-åriga skånskan har imponerat i World Tour-loppen med flera topp 20-placeringar och tredjeplatsen i Tour de France ungdomsklass som höjdpunkt – hittills.
– Julia har en mogenhet som jag inte hade vid den åldern. Hon är väldigt ”där” och gör det bästa hon kan i varje tävling utan att jämföra sig med andra, säger Emma Johansson.
– Dessutom är hon fysiskt stark för sin ålder, positionssäker och har lärt sig att äta rätt för att fylla på energidepåerna. Det är många bitar som fallit på plats.
Emma framhåller också Julias inställning och nyfikenhet under lägren både 2017 och 2018.
– Hon hade inte en fråga utan tusen. Hon ville verkligen veta allt.
Julia kör i det svenska landslaget i söndagens linjelopp i Vårgårda. I vanliga fall tävlar hon för nederländska proffsteamet AG Insurance NXTG som satsar hårt på att utveckla unga talanger.
– De tror mycket på henne och hon tillåts växa in i sin roll steg för steg. Hon sitter i ett väldigt bra läge,
har mycket bra folk runt omkring sig och har absolut möjligheter att bli något extra, säger Emma Johansson.

Emma Johansson, fyra från vänster, var mentor för kvinnliga cykeltalanger under två läger i Vårgårda 2017 och 2018. Redan då såg hon potentialen hos Julia Borgström, (till höger om Emma). Också Wilma Olausson, (till vänster om Emma) har blivit proffscyklist. Arkivbild: Markus Lidevi.