Späckat schema för cykeldamerna

Tävlingsschemat för årets World Tour på damsidan har aldrig varit så fulltecknat.
Till Vårgårda kommer flera av världens bästa cyklister praktiskt taget direkt ifrån 103 mils körning i bergen i Tour de France.
Veckorna innan var det 100 mil i Giro d`Italia och kommande tisdag – två dagar efter linjeloppet i Vårgårda – startar Tour of Scandinavia med drygt 80 mil genom Danmark, Sverige och Norge.

– Det börjar bli späckat och nästa år blir det ännu fler tävlingar. Vi är lite i gränslandet nu.
På sikt kommer teamen nog att behöva dubbla uppsättningar av åkare, personal och fordon,
säger Martin Vestby, sportdirektör i australiensiska laget Team Bike Exchange-Jayco, till vargardacycling.se Fler tävlingar innebär med automatik ökade kostnader. Enligt Martin Vestby går teamen i dag minus på i stort sett varje tävling. Han efterlyser bland annat ökade startpengar från Internationella Cykelförbundet.
– Men det är ändå väldigt positivt att det hänt så mycket inom damcykel de senaste åren.
Åkarna utvecklas, vi har fått betydligt mer TV- och mediabevakning vilket i sin öppnar för fler sponsorer, säger den tidigare svenske förbundskaptenen.
– Det behövs när lagen också blir alltmer proffsiga. Det krävs en stor organisationsapparat för att kunna vara med och kriga i toppen.
Det tajta schemat gör att teamen måste pussla med både åkare och personal. Till Vårgårdas linjelopp på söndag är fyra av de sju högst placerade på världsrankingen preliminärt anmälda.
– Vi är inne i en tuff period och några står över. Alla kan inte köra allt, säger Martin Vestby.

På sikt kan World Tour-lagen behöva dubbla uppsättningar av båda åkare, personal och fordon för att hantera det späckade tävlingsschemat, menar Martin Vestby. Foto: Christer Hedberg